Stiri externe

Vești teribile despre submarinul cu 44 de membri dat dispărut: De la ce ar proveni sunetele detectate de căutători

Speranţa a fost una de scurtă durată: sunetele detectate luni de două nave nu provin de la submersibilul argentinian San Juan, dispărut de miercuri, cu 44 de membri ai echipajului la bord, în Atlanticul de Sud, transmite AFP.

“Amprenta acustică nu corespunde cu cea a unui submarin. (…) Acesta poate fi un zgomot biologic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi, conform Agerpres.

Tot el anunţase mai devreme că zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operaţiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan.

Sunetele “au fost înregistrate la 360 km (de coastele argentiniene), acolo unde adâncimea medie este de 200 de metri. Aceasta coincide cu drumul pe care trebuia să se înscrie submarinul pentru a se reîntoarce la baza sa”, arătase Balbi, într-o conferinţă de presă la Buenos Aires, precizând că sunetele urmau să fie analizate de experţi în câteva ore.

Operaţiunile de căutare a submarinului, la suprafaţă şi în adâncime, continuă şi se intensifică, notează AFP.

În prezent, 14 nave şi zece avioane sunt mobilizate în zona unde s-a înregistrat ultima poziţie comunicată miercuri de la bordul lui San Juan, aflată la 430 km de coastele Patagoniei şi de peninsula Valdes. Şase ţări participă la efortul logistic (SUA, Marea Britanie, Franţa, Brazilia, Chile şi Uruguay).

Marina americană a trimis patru mici submarine fără pilot şi o echipă de militari specializaţi în utilizarea acestora.

Nu se ştie dacă submersibilul de 65 de metri este la suprafaţă şi este în derivă, dacă e încă motorizat şi doar privat de mijloace de comunicaţie sau dacă este încă în imersiune ori s-a scufundat în abis.

În imersiune completă, “fără reînnoirea aerului, supravieţuirea este de 7 zile”, conform căpitanului Balbi.

Submarinul efectua o misiune de supraveghere între Ushuaia şi Mar del Plata.

Luni, marina argentiniană a indicat că submarinul a semnalat miercurea trecută o avarie, o informaţie până acum trecută sub tăcere.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

Close
Close