Diverse

Akhenaten, faraonul egiptean care susținea că este fiul lui Dumnezeu

Akhenaten a fost unul dintre cei mai influenți și controversați faraoni ai Egiptului antic. El este considerat unul dintre cei mai importanți inovatori ai religiei din lume. El a fost un faraon din dinastia a optsprezecea și a fost tatăl lui Tutankhamon și soț al Reginei Nefertiti.

Akhenaten a rămas în istoria Egiptului precum un faraon măreț, care a schimbat perspectiva egiptenilor asupra zeilor. Iată mai multe fapte interesante despre acest mare conducător antic:

1.El a fost un faraon din dinastia optsprezecea a Egiptului și a domnit timp de 17 ani.

2.Akhenaten era cunoscut ca „mare eretic”.

3.La începutul domniei sale era cunoscut ca Amenhotep al IV-lea, dar și-a schimbat numele în Akhenaten pentru a reflecta legătura sa strânsă cu noua divinitate supremă a creației sale.

4, Akhenaten s-a căsătorit cu regina Nefertiti, una dintre cele mai renumite dintre toate timpurile.

5. Nefertiti a fost una dintre cele mai influente regine. Textele antice arată că nu a fost nicio diferență între puterea și influența celor doi.

6. Mumia lui Nefertiti nu a fost găsită niciodată. Arheologul June Fletcher a susținut că a găsit mumia lui Nefertiti într-o cameră laterală a mormântului lui Amenhotep al II-lea în Valea Regilor. Majoritatea savanților nu sunt convinși despre această descoperire.

7. Akhenaten a ridicat-o pe Nefertiti la rangul de divinitate. Se spune că cei doi s-au iubit foarte mult și s-ar fi căsătorit la vârsta de 12 ani.

8. Akhenaten a ținut piept atacurilor dușmanilor și a făcut din Egipt o forță din toate punctele de vedere.

9. Acest faraon este recunoscut pentru înlăturarea politeismului din Egiptul Antic. În vremea sa, oamenii trebuiau să se închine doar unui singur Dumnezeu.

eg12 Akhenaten, faraonul egiptean care susținea că este fiul lui Dumnezeu

10. Akhenaten a afirmat: ” Există un singur Dumnezeu, tatăl meu. Mă pot apropia de el în fiecare zi și noapte.”

11. Potrivit mitologiei egiptene, el a coborât din cer, odată cu zeii care au sosit pe Pământ în timpul Tep Zepi.

12. Potrivit scrierilor lui Akhenaten și ale poemelor care au fost scrise despre el mai târziu, el a fost vizitat de ființe care au coborât din cer. Aceste ființe i-au spus lui Akhenaten ce trebuia să facă și cum să domnească asupra poporului său.

13. Akhenaten a pretins că este un descendent direct al lui Aten și se considera a fi divin. El s-a considerat întotdeauna fiul lui Dumnezeu.

14. După domnia sa, orașul Amarna a fost abandonat și templele au fost distruse. Imaginile lui Akhenaten au fost defăimate în mod deliberat.

15. În 1907, mumia lui Akhenaten a fost descoperită în Valea Regilor din Egipt de către arheologul britanic Edward Ayrton.[ad_2]

SURSA

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

Close