Stiri externe

Turcia amenință cu trimiterea lunară a 15.000 de migranți în Europa

Written by videoplay

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a amenințat vineri Uniunea Europeană cu ruperea acordului privind refugiații și cu trimiterea lunară a 15.000 de migranți în Europa, în contextul tensiunilor dintre Ankara și statele membre care refuză să permită organizarea unor mitinguri ale diasporei turce pentru a promova ” referendumul privind întărirea prerogativelor prezidențiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie, informează  cotidianul Turkish Minute.

„Dacă îi doriți așa tare, avem un acord de readmisie. Dacă doriți, în fiecare zi vom lăsa să treacă 15.000 de refugiați să vedem cât de șocați veți fi, a declarat Soylu la un mitting pentru referendum care a avut loc joi seară la Ankara.

Turcia amenință constant Uniunea Europeană cu suspendarea acordului încheiat în martie 2016 prin care s-a angajat, în schimbul asistenței economice și a scutirii de vize pentru cetățenii turci, să primească refugiați care au reușit să ajungă din Turcia în Grecia.

Amenințările s-au înmulțit după ce autorități regionale din Germania și Olanda au interzis desfășurarea pe teritoriile celor două națiuni europene a unor mitinguri la care urmau să participe miniștri turci aflați în campanie electorală în perspectiva referendumului din aprilie privind reforma constituțională care i-ar oferi președintelui turc Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite.  Șeful diplomației turce a primit interdicție de a ateriza în Rotterdam, iar ministrul turc al Familiei a fost împiedicat să intre în Consulat și apoi escortat la granița cu Germania.

Soylu a declarat că, prin acțiunile sale, Europa intenționează să slăbească Turcia. ‘Olanda, Germania! Credeți că nu ne dăm seama? Ați primit Turcia în UE? Ne-ați ajutat să luptăm împotriva terorismului?’, s-a întrebat retoric Soylu.

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat joi, de asemenea, că Turcia plănuiește să reevalueze acordul privind refugiații pe care Ankara l-a semnat anul trecut cu Uniunea Europeană și că ar putea să îl anuleze.

Turcia a convenit, în 2013, să primească înapoi migranţii care au ajuns ilegal în UE, în schimbul unei promisiuni de ridicare a vizelor pentru cetăţenii săi. Anul trecut, Ankara și UE au ajuns la un nou acord pentru a milita numărul record de migranți din Europa. Turcia a convenit să oprească migranţii ilegali să ajungă în Grecia, în schimbul unui ajutor financiar în valoarea de miliarde de euro, dar şi a accelerării negocierilor de aderare la UE.

Leave a Comment

Captcha Captcha Reload