În acest moment în România plata prin intermediul smartphone-ului nu este extrem de răspândită din mai multe motive, cel mai important fiind lipsa opțiunilor de plată prin acest dispozitiv. Google, Apple, Samsung sau Fitbit au servicii prin care poți efectua plăți prin intermediul smartphone-urilor sau smartwatch-urilor, dar niciunul dintre aceste servicii nu sunt disponibile în România. Acest lucru s-ar putea schimba curând.

În cadrul unei conferințe de presă, Irina Nicoleta Scarlat, country manager al Revolut în România, a declarat serviciile de plată Google Pay și Apple Pay vor ajunge pe plan local prin intermediul Revolut. Primul care va ajunge la noi va fi Google Pay și va fi lansat în acest an, a spus Scarlat, fără a oferi o dată exactă. Inițial, serviciu va fi disponibil unui grup restrâns de utilizatori ai aplicației apoi urmând să fie disponibil tuturor.

Utilizatorii de iPhone din România nu trebuie să-și facă griji deoacere și Apple Pay va ajunge aici, însă ceva mai târziu, probabil în 2019. Această întârziere este dată de faptul că Apple nu-și oferă serviciul ieftin și „noi nu am vrea ca aceste costuri să se reflecte în plățile cu smartphone-ul. Nu ai vrea să plătești cu 3% mai mult utilizând telefonul în detrimentul cardului”, a explicat country managerul Revolut din România.

De ce ar trebui să te intereseze că serviciul ajunge în România? Pentru că astfel plata cu mobilul s-ar extinde foarte mult, fiind accesibilă unui număr de oameni mare. Practic, vei putea atașa un card aplicației, apoi în loc să mai scoți portofelul din geantă poți să plătești cu telefonul. Însă nu-ți imagina că vei putea face asta peste tot deoarece terminalele unde plătești trebuie să suporte tehnologia NFC astfel încât plata să poată fi efectuată.

Ce au special Google Pay și celălalte soluții

În mare parte, plata cu telefonul nu va fi prea mult față de plata actuală contactless cu cardul. Beneficiul plății cu telefonul mobil este că telefonul nu deține informații sensibile legate de contul tău bancar. Asta deoarece Apple Pay, Samsung Pay sau Android Pay nu utilizează informațiile de pe cardul tău pentru a efectua tranzacții. În schimb, sunt generate tokenuri (nu șir 15-16 cifre) care arată ca un număr de card, dar care este inutil dacă este furat.

În acest moment,  românii care vor să efectueze plăți altfel decât cu cardul sau cash pot utiliza brățara inteligentă de la Banca Transilvania sau pot plăti cu telefonul prin serviciul mobilpay Netopia.

De asemenea, Garmin a anunțat recent că utilizatorii ceasurilor sale inteligente vor putea plăti prin intermediul Garmin Pay la magazin, chiar și în România. Nici în cazul Garmin nu avem o dată de lansare concretă.

[ad_2]

Sursa articol

Lasă un comentariu

Captcha Captcha Reload