Priviţi cum cu ajutorul acestui camion se poate construi un tunel în timp record

Tehnologia modernă este prezentă în orice domeniu de activitate şi cu atât mai mult în construcţii în care ritmul trebuie să fie unul destul de alert. Construirea unui tunel implică de regulă atât forţă umană şi mecanizată, cât şi un timp considerabil, însă această demonstraţie ne dovedeşte contrariul.

 Camionul „Zipper Truck” construit de compania Lock-Block Ltd. este pionul principal în realizarea unui tunel în mai puţin de o oră. La început, un excavator sapă în adâncime locul în care va fi amplasat acest tunel sub nivelul solului. Primul pas constă în amplasarea blocurilor de beton care formează baza, urmând aşezarea parţilor componente pentru arcada tunelului.

Aici intervine camionul minune care are în partea din spate o arcadă cu role pe toată lungimea remorcii. Blocurile de beton folosite pentru construcţia tunelului sunt asemeni unor piese de Lego care se îmbină perfect fără nicio priză de beton sau alte materiale de lipire. În paralel, cu ajutorul excavatorului, se pune umplutură de pământ în jurul tunelului.

Camionul iese puţin câte puţin din tunelul care începe să prindă contur. Muncitorii constructori dirijează aşezarea perfectă a blocurilor de beton, iar cupa excavatorului mânuită cu multă pricepere le fixează mult mai bine.

Când totul este gata, excavatorul traversează cupola tunelului pentru tasarea blocurilor şi fixarea lor perfectă, dar şi pentru verificarea rezistenţei lucrării. Este impresionant cum într-un timp atât e scurt, cu o tehnologie aparent simplă, se poate ridica o construcţie de anvergură – o piesă de rezistenţă într-un ansamblu de infrastructură impresionant.

Tunelurile cu autosusţinere nu sunt singurele structuri care pot fi create folosind această metodă rapidă şi eficientă. Autostrăzi, pasaje subterane şi multe dintre arcadele unor construcţii subterane pot fi asamblate în acest sistem de lucru folosind „Zipper Truck”. Ce este inedit este faptul că în momentul în care o structură de acest fel nu mai este necesară, aceste blocuri pot fi demontate şi reutilizate într-un alt proiect.

Autor text: LiveBiz.ro

Despre videoplay

Citeste si:

Povestea unui Aro al Armatei Române: mai bun decât un Land Rover, câştigător de raliuri şi nelipsit din raiduri în Africa şi Himalaya

Un model de Aro, M 461, poreclit „Zimbrul carpatin” s-a plimbat sâmbătă pe străzile Clujului, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

loading...