Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au dezvoltat un suport de date cât o lentilă de contact, care poate să stocheze până la 360 de terabiti de informaţii (text, foto, video etc.) şi care este practic indestructibil! În urma estimărilor, a rezultat că aceste discuri pot să reziste până la 13,8 miliarde de ani! 

Discurile 5D sunt realizate dintr-o sticlă specială, incasantă şi rezistentă la temperaturi uriaşe, fiind inscripţionate cu femtosecond laser.

Potrivit cercetătorilor, omenirea produce zilnic informaţii care echivalează cu 10 milioane de discuri Blu-Ray. Acestea trebuie păstrate undeva, iar reţelele de servere globale sunt pe cale să îşi atingă limitele.

Inscripţionarea discurilor se face prin suprapunerea de puncte în trei straturi separate, la 5 micrometri, iar modul în care este dispusă informaţia constituie cele 5 dimensiuni ale discului. Punctele schimbă polarizarea luminii care trece prin disc, care este citit cu un microscop şi un polarizator.

Cu această ocazie, oamenii de ştiinţă au anunţat că au salvat deja pe aceste discuri mai multe documente simbol, precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, brevetele de invenţie ale lui Newton şi Biblia.

Lasă un comentariu

Captcha Captcha Reload