Deşi cei mai mulţi dintre noi nu prea ne amintim cum era înainte de existenţa internetului, un lucru e cert: existau metode de a ne distra şi în acele timpuri.

Mai mult, deşi deja putem vorbi de o istorie relativ lungă a televiziunii, oamenii aveau şi înainte de această epocă diferite activităţi cu care puteau să-şi umple timpul liber şi să se distreze.

Dar te-ai întrebat vreodată cum se distrau oamenii in trecut?

Pare destul de incomod acum, dar, pentru a se distra, oamenii chiar trebuiau să iasă din casă. Bine, nici nu prea aveau multe de făcut în casă pe atunci, dar înţelegi ideea.

Divertismentul a avut un rol important în istoria omenirii. Regii aveau bufoni care să-i distreze, însă oamenii obişnuiţi erau nevoiţi să-şi găsească alte activităţi pentru a se simţi bine. Unele dintre ele, de-a dreptul ciudate.

Hai să vedem 5 modalităţi în care se distrau oamenii în trecut!

1. Participarea la necropsii publice

Oricât de dubios pare, oamenii participau la necropsii ca la teatru, aceasta fiind o formă macabră de divertisment.

Printre primii care au început să scoată organele interne şi să le studieze, au fost egiptenii antici, în urmă cu circa 5000 de ani, în procesul de mumificare.

Ulterior, romanii şi grecii antici au continuat să efectueze necropsii, iar printre primele personalităţi cărora li s-a făcut o astfel de procedură medico-legală, se numără şi împăratul roman Iuliu Caesar, care a fost ucis cu 23 de lovituri de cuţit. În urma necropsiei, s-a stabilit că fatală i-a fost cea de-a doua lovitură.

Cu toate acestea, necropsiile au început să fie efectuate cu regularitate în Europa prin jurul anului 1300.

La început, cum se face şi astăzi, necropsiile erau efectuate în camere cu acces limitat, la care participau doar specialiştii acelor vremuri şi cei care studiau medicina.

Dar, cum oamenii erau plictisiţi şi sătui să arunce cu pietre unii în alţii, s-au gândit că ar fi interesant să participe şi ei la necropsii.

Astfel, popularitatea necropsiilor a crescut peste noapte, iar un fel de „teatre anatomice” au apărut în marile oraşe ale Europei. Acestea puteau să găzduiască chiar şi un public de circa 1.000 de persoane.

necropsii publice
Ilustraţie cu o necropsie publică

Biletu’. Cât e biletu’?

Se vindeau bilete celor care voiau să participe la necropsii publice, iar preţurile variau, în funcţie de cât interes prezenta decedatul.

Printre cele mai scumpe astfel de evenimente se numără necropsia unei femei care a murit însărcinată, preţul de acces fiind de 24 de groşi (monedă populară în Europa în sec. XII-XIV).

Deşi la început spectatorii erau bărbaţi, femeile au devenit şi ele interesate de necropsiile publice.

În anul 1748 cerinţele erau atât de mari pentru a participa la o astfel de necropsie, încât au fost create spaţii speciale pentru femei. În timpul necropsiei, femeile erau invitate să atingă cadavrul, lucru care stârnea şi mai tare interesul participanţilor.

În Bologna, Italia, necropsiile au devenit evenimente mondene, la care femeile purtau cele mai bune articole de îmbrăcăminte, iar la final, seara se încheia cu un bal sau un festival.

În cele din urmă, în jurul lui 1800, necropsiile publice au fost scoase în afara legii, autorităţile dându-şi seama că nu e tocmai moral ca un om să fie despicat sub ochii tuturor, ca la teatru.

2. Lovirea bolnavilor psihic cu beţe

Dacă ai copilărit în anii 1800, cu siguranţă îţi aminteşti de această metodă de divertisment. Dar sigur nu ai făcut-o, aşa că vom detalia puţin.

Azilele pentru persoanele cu probleme psihice erau un loc de divertisment. Multe dintre aceste instituţii permiteau accesul vizitatorilor în incinta ospiciilor, contra unei sume de bani.

Oamenii erau curioşi cu privire la modul de viaţă al „dereglaţilor” şi erau dispuşi să plătească pentru a-i vedea în realitate.

Deşi bolnavii acelor vremuri trăiau în condiţii mizere, ca în nişte grajduri, faptul că li se permitea accesul vizitatorilor nu putea să le facă decât rău.

Vizitatorii plăteau un penny pentru accesul în aceste instituţii.

Dacă pacienţii erau prea calmi şi docili, vizitatorii aveau voie să-i pocnească cu beţe, pentru a-i stârni şi a se amuza pe seama lor.

bolnavi psihic batuti
Ilustraţie reprezentând un ospiciu

Unii introduceau băuturi alcoolice pe ascuns şi le dădeau pacienţilor să bea, pentru a vedea cum reacţionează aceştia când sunt beţi.

În anul 1814, azilul Sfânta Maria Bethlehem din Londra a avut aproape 100.000 de vizitatori.

Evident, nu toţi aveau bani încât să-şi permită să dea un penny doar pentru a pocni cu beţe nebunii.

Astfel, conducerea spitalului a creat o ofertă promoţională. În prima zi de marţi a lunii, vizitatorii puteau pocni pacienţii bolnavi cu capul şi lipsiţi de apărare pe gratis. Ăsta da management!

Continuarea pe pagina următoare

[ad_2]

SURSA

Lasă un comentariu

Captcha Captcha Reload